פיזיותרפיסטית התפתחותית לתינוקות, ילדים, נוער
שיקום | רצפת אגן | הדרכה | התאמת אביזרי ניידות
התפתחות מוטורית של ילדים
הורים,
מתכוננים לגן חובה או לכיתה א?
כדאי לשים לב לנתון הבא:
בין 5-10% מילדי הגן ובית הספר (בגילאי 8-3) בעלי יכולות קוגניטיביות תקינות מתקשים בתפקודים יומיומיים בסיסיים בהתאם לגילם כגון; קפיצות והתנתקות מהקרקע, ריצה, רכיבה על אופניים, שריכת שרוכי נעלים, כפתור כפתורים, משחקי כדור, טיפוס על מתקני שעשועים, אכילה עצמאית. בנוסף ייתכנו קשיים או הימנעות מציור, יצירה במגוון חומרים ומביצועים גרפיים נמוכים לגיל.
יתכן ואלו יהיו הילדים שתמיד נופל להם , נשבר להם, לא מצליח להם.
הם יעדיפו לבלות את זמנם בצפייה במסכים, במשחקי מחשב, בקריאת ספרים, ימנעו לצאת למרחב או להפסקה או לגני שעשועים, יעדיפו להישאר בכיתה או בגן בשעת חצר. בישיבה יבחרו להישען ולהיתמך בידיים או בתמיכה חיצונית כגון משענת או קיר.
מאוחר יותר אילו יהיו גם הילדים שייבחרו אחרונים לקבוצת כדורגל או מחניים על ידי חבריהם, במשחקי חבל וגומי יעדיפו "להחזיק "במקום להיות שחקנים אקטיביים.
הילדים האלו ימנעו מפעילות ספורטיבית ובהדרגה יפתחו גם ריחוק חברתי. הדימוי העצמי והחברתי עלול להיפגע והתופעה עלולה להתרחב גם לקושי רגשי .
שיפור ביכולת המוטורית ותפקודית לא קורה בעצמו, "עם הזמן", זה לא עובר, זה רק משנה תדמית וצורת ביטוי. הקשיים נשארים, הילד כבר לומד להתמודד עם קשייו המוטוריים.
דפוסי התנועה המוגבלים וההתנהגות מתקבעים ובעתיד יהיה קשה להניעם לתנועה ולאהבת הפעילות הספורטיבית שתורמת רבות לבריאות תקינה ואיכות חיים.
פיזיותרפיסטית התפתחותית מנוסה תוכל לאבחן באם מדובר בטונוס ירוד, חוסר התנסות או לקות קורדינטיבית התפתחותית (Developmental Coordination Disorder) שידוע גם כסרבול מוטורי (The Clumsy Child).
טיפול והכוונה נכונים יכולים לעשות את ההבדל ולשפר את התפקוד המוטורי ובמקביל לשפר דימוי עצמי, דימוי גוף ומיומנויות חברתיות ורגשיות.
התערבות מוקדמת תביא לשיפור ואף לצמצום פערים תפקודיים וחברתיים. הילדים ישיגו את אבני הדרך ההתפתחותיים כגון, תפקוד גרפומוטורי וכתיבה, יחזקו את שריריהם ויוכלו לשבת בשיעור או שעת ריכוז לאורך זמן ,לשמור על קשר עין עם המורה, יוכלו להקשיב ולהיות מרוכזים ויבחרו לצאת לחצר בהפסקות ובשעות הפנאי. יעזו לבחור בפעילויות ספורטיביות בהתאם לבני גילם וקשת מיומנויותיהם תתרחבנה ותאפשר להם בחירה חופשית יותר .
אל תסגרו אפשרויות בפני הילדים, אל תגידו זה יעבור, אל תגידו גם אני הייתי ככה, אפשרו להם את כל המרחב והחופש להיות ילדים.
הכנה ללמידה לקראת גן חובה או כיתה א'
מתרגשים? חוששים ? אתם ממש רוצים שהילד שלכם יהיה מוכן למעבר לשלב הבא בחייו. כל מעבר דורש גיוס אנרגיות שמתבטא בהתרגשות, בלבול וחששות.
מה יכול לעזור להם וגם לנו ההורים?
אנו, ההורים חייבים לתת לילדים שלנו את מירב הכלים להתמודדות במצבים חדשים, לא רק אינטלקטואליים. חשוב, אבל הם לא צריכים לדעת קרוא וכתוב...
מה הם כן צריכים?
הם צריכים לדעת לעמוד באתגרים, לשפוט מצבים חדשים ולהיות מסוגלים לבחור מארגז מיומנויות שרכשו וכדאי שירכשו לקראת המעבר.
מה הם צריכים לדעת?
ראשית, עצמאות במגוון מיומנויות יומיומיות: להתלבש, להתפשט , לנהל תהליכי ניקיון אישית, להתארגן עם ציוד אישי, להתארגן ולהתמצא במרחב חדש.
שנית, מסוגלות להתמודד עם אתגרים ופתרון בעיות: איך מתארגנים עם ציוד תוך זמן קצר, מה עושים כשלא מבינים, איך מתמודדים עם משימות למידה.
שלישית, התמודדות רגשית וחברתית במצבים חדשים ולא מוכרים: כיצד יוצרים קשרים חדשים, מה עושים כשנעלבים, איך מתמודדים עם חוקים של מסגרת חדשה.
כיצד פיזיותרפיה התפתחותית יכולה לעזור ולתמוך בתהליכי מעבר לכיתה א או גן חובה?
בטיפולי פיזיותרפיה מתרגלים ומשפרים מיומנויות מוטוריות המתאימות לגיל, מחזקים שרירים ומשפרים יציבה. בנוסף, הילדים יחוו התנסויות מוטוריות חווייתיות שהוכחו שמעודדים ותומכים בתהליכי למידה. מחקרים רבים כבר הראו את הקשר הישיר בין למידה מוטורית ללמידה דידקטית. הטיפולים וההתנסויות מעצימים ומשפרים דימוי עצמי ומסוגלות עצמית.
והכל תוך כדי משחק באווירה נעימה המעודדת התפתחות.
לפרטים נוספים ולבירורים - צרו קשר.